2017-12-09

Voice & Harp

 

Kertész Mónika – Razvaljajeva Anasztázia Duo

 

A régebbi korokban gyakran használták a hárfát az ének kíséreteként. Jó példa erre az ír bárdok, a német Minnesänger, vagy épp a francia trubadúrok művészete. A dal, mint műfaj, a költészet és a zene legteljesebb egymásra találása. Bensőséges hangulatot teremt azzal, hogy az énekes történetet mesél el, a hárfa pedig a klasszikus dalrepertoárban megszokott zongorához képest finomabb, lágyabb hangon szólal meg.

A Kertész Mónika mezzo-szoprán énekművész és Anasztázia Razvaljaeva hárfaművész által létrehozott duó közel két éve alakult. Azóta számos koncert alkalmával szerepeltek. Kettőjük barátsága zenei játékukban is könnyedén tetten érhető. Egymásra hangoltságuk eredményeként finom, tiszta interakcióikban a nüanszok is meghatározóak. A kamerazene intimitásával átitatott műsorukat lebilincselő muzsikává varázsolva hívják életre.

A páros az előadásmód mellett a repertoár összeállítására is nagy hangsúlyt fektet. A művek válogatását követően ritkaságok és jól ismert dallamok is helyet kaptak műsorukban.

A duó „La Belle Epoque” (Boldog Békeidők) című műsorában francia szerzők – főként Gabriel Faure, Camille Saint-Saens, Eric Satie és Reynaldo Hahn – századfordulón született művei kerültek. Ezek nagyrészt dalok – francia költők, többek közt Paul Verlaine, Victor Hugo, megzenésített versei – , illetve néhány szólóhárfamű. Kivételt képez Reynaldo Hahn néhány olasz nyelvű dala, melyek a Venezia c. dalciklusából származnak.